Stærk ekspertkritik forud for London-konference om Somalia

Søren Friis | 23-02-2012 i Nyt | Kommentarer (0)

Tags: , , , ,

Den britiske premierminister David Cameron er i dag vært for en international konference om Somalia i London, hvor repræsentanter for ca. 50 lande deltager. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er mødt op på konferencen for at drøfte, hvordan der kan skabes fremdrift i den politiske proces i Somalia, og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deltager desuden i en såkaldt ‘humanitær frokost’.

Humanitære organisationer og andre repræsentanter for civilsamfundet frygter dog, at et snævert fokus på spørgsmål angående sikkerhed og pirateri, som især ser ud til at være konferencens hovedemner, vil overskygge et tiltrængt fokus på den somaliske befolknings vilkår og fremtid.

Dagbladet Information skriver i dag, at den store britiske nødhjælpsorganisation Oxfam er blandt dem, der går skarpt i rette med motiverne bag konferencen og den internationale Somalia-indsats. Oxfam kritiserer, at “kortsigtede sikkerhedsinteresser” styrer det internationale samfunds engagement i Somalia.

“It is time for a new vision of engagement that meets Somalis’ immediate and future needs, while providing the space for a negotiated peace process that puts Somalia on the road to recovery. Those attending the London Somalia conference must seize this opportunity and help start the process to address the causes of the conflict in Somalia and put the interests and aspirations of the Somali people centre stage,” siger chefen for Oxfam, Barbara Stocking, i en pressemeddelelse.

Ligesom Oxfam opfordrer International Crisis Group til at få gang i en fredsproces, der kan afslutte den mere end tyve år lange somaliske borgerkrig. Comfort Ero fra International Crisis Group siger til Informations Charlotte Aagaard, at det internationale samfund bør fyre den notorisk korrupte overgangsregering i Mogadishu, når dens mandat udløber til sommer. Den Internationale Kontaktgruppe for Somalia, som i dag mødes i London, lægger derimod op til at “øge støtten til overgangsregeringen.”

FN’s Sikkerhedsråd blev onsdag enige om at godkende en forøgelse i antallet af Den Afrikanske Unions styrker i landet (AMISOM) fra 12.000 til ca. 17.700 soldater og samtidig udvide deres militære operationsområde. Som kommentar til dette skriver Mark Tran i The Guardian:

“The military track, however, poses its own risks. The International Crisis Group warns of unintended consequences: the operation could reopen old wounds between Somalis and Kenyans; cause new inter-clan discord; radicalise some Somalis living in Kenya; and undermine recent economic and political developments.”

Lignende kritiske toner slås an hos New Internationalist af de to Somalia-eksperter Mark Bradbury og Laura Hammond.

“One tragedy of the past two decades has been the manipulation by the international donor community of famine relief and other humanitarian aid to meet political goals in Somalia. Aid has been used as a carrot to reward areas of the country that have established peace and kept violent extremists at bay. However, it is also used to punish people living in areas under the rule of al-Shabaab,” skriver Bradbury og Hammond.

“In view of the expansion of regional military forces in Somalia and the conflagration of the conflict, it is also essential that participants in the London conference prioritize the protection of civilians and clearly state that all parties in the conflict will be held accountable under international human rights and humanitarian law. In the absence of a government with the capability to provide such protection, Somalis deserve nothing less from the international community,” afslutter de to skribenter deres indlæg.

Udenrigsminister Villy Søvndal siger i dag til Ritzau, at han er forsigtigt optimistisk forud for London-konferencen, som er programlagt til at være af 4 1/2 times varighed. Ifølge Ritzau ønsker han dog ikke at forholde sig til de britiske værters idé “om at udvide piratbekæmpelsen fra havet til også at omfatte bombning af piraternes opholdssteder på land.”

PS. En række medlemmer af Rådet for International Konfliktløsning (heriblandt undertegnede) skrev den 8. februar i Politiken, at det danske Somalia-bidrag “har været i tråd med den hidtidige internationale tilgang til antipirateri og Somalia ved at prioritere militære løsninger frem for økonomiske og udviklingsorienterede tiltag. Danmarks fremtrædende rolle er prisværdig, men fremtidige danske bidrag bør i langt højere grad rettes mod det reelle somaliske behov for især fattigdomsbekæmpelse samt udnytte de erfaringer, man i visse områder har gjort sig vedrørende regeringsførelse og indførelsen af retsstatsprincipper.”


Skriv en kommentar

Du må bruge disse XHTML-tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>